
گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان در پایان سفر یازده روزهاش به این کشور تایید میکند که نقض فزایندهی حقوق بشر از سوی طالبان، افغانستان را با چالشهای متعدد حقوق بشری مواجه کرده است.
ریچارد بنت، پس از سفر یازده روزهاش به افغانستان، سیاستها و انگیزههای مقامات حاکم را نگرانکننده خواند چون به قول آقای بنت، تمایل مقامات طالبان برای کنترل مطلق، جامعهی را ایجاد کرده است که با ترس اداره میشود.
ریچارد بنت حذف زنان از عرصههای اجتماعی و عمومی را نگرانکننده خواند اقدامات اخیر طالبان مبنی بر پوشش اجباری، تعلیق مکاتب، محدودیت بر آزادیهای شخصی، داشتن محرم و تاکید فزاینده بر ماندن در خانه را سیستماتیک عنوان نمود که عملاً زنان را از جامعه جدا میکند و هدف نهایی آن حذف کامل زنان یا نامرئی کردن زنان از اجتماع است.
آقای بنت از مقامات طالبان خواست که فوراً سیاستها و دستورالعملهایی را که منجر به انزوای کامل زنان شده است را برعکس کنند و به حقوق شهروندی زنان برای تحصیل و آموزش و اشتغال احترام قائل شوند.
گزارشگر ویژهی شورای حقوق بشر ملل متحد تاکید کرد که «افغانستان با چالشهای متعددی حقوق بشری مواجه است که تاثیر شدید بر مردم دارد.»
او در بخشی از سخنانش گفت که طالبان باید «به این چالشها رسیدگی کنند و خلای موجود بین حرف و عملشان را برداند.»
او ادعای کاهش تلفات بر اثر درگیریها پس رویکار طالبان را تایید کرد و راجع به وضعیت امنیت گفت که خصومتهای مسلحانه در بسیاری از مناطق متوقف شده است.
اما او با اشاره به حملات اخیر بر مراکز تجمعی بصورت خاص مساجد، مکاتب و آموزشگاهها در ولایتهای کابل، بلخ و کندز را نگرانکنند خواند و خواستار تحقیق جامع در این زمینه شد. او گفت که چنین «حملاتی که بطور خاص اعضای جامعه هزاره و، شیعه و صوفی را هدف قرار میدهند، ماهیتشان بطور فزایندهای سيستماتيک میشود … و نشانههای از جنایات علیه بشریت را منعکس میکند.»
ریچارد بنت اتهامات وارد شده بر طالبان مبنی بر قتل و بازداشت نظامیان حکومت پیشین، تفتیشهای خودسرانه، کشتار صحرایی، شکنجه، کوچ اجباری مردم از پنجشیر و کشتار غیرنظامیان در پنجشیر را نگرانکننده خواند.
او در بخش دیگر از سخنانش گفت که در این سفر یازده روزهاش شاهد تعداد زیادی از گزارشها مبنی بر ارعاب، حملات، آزار و اذیت، قتل، بازداشت و ناپدید شدن خبرنگاران، سارنوالان و قضات بوده است و همچنین شاهد بازداشت و ایجاد ارعاب و اعمال خشونت بر اعضای جامعه مدنی بوده است.
آقای بنت گزارشهای موجود در مورد ارعاب و کشتار صحرایی و انتقامجویانه از سوی طالبان را نگرانکننده خواند اما ایجاد کمیسیونی از سوی طالبان برای بازگشت شخصیتهای سیاسی را امیدوار کننده خواند که “به طور بالقوه” راه گفتگوها را تقویت میکند.
هیچ یک از مقامات طالبان تا هنوز در مورد سخنان آقای بنت ابراز نظر نکردهاند و در همین حالا برخی از آگاهان سیاسی و روابط بینالملل میگویند که اطلاعات دست اول گزارشگر ویژه حقوق بشر میتواند توجه سازمان ملل و کشورهای عضو نهادهای حقوق بشر را به افغانستان کند.