
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در واکنش به نشست انقره که میان دههای چهرهی مطرح سیاسی در منزل مارشال عبدالرشید دوستم در ترکیه برگزار شده بود، گفت در حال حاضر افغانستان امن است و اگر نیت کسی جنگ باشد، اجازه داده نخواهد شد.
سخنگوی طالبان امروز پنجشنبه، ۲۹ ثور همچنان تاکید کرد که اگر کسی نیت جنگ داشته باشد، به آنان اجازه داده نخواهد شد اما اگر کسی برای تامین امنیت بیشتر و ثبات در کشور تلاش کند، گروه آنان (طالبان) مشکلی ندارد.
این در حالی است که حدود ۴۰ چهرهی مطرح سیاسی و رهبران احزاب با نفوذ افغانستان شام سهشنبه، ۲۷ ثور در منزل مارشال عبدالرشید دوستم در انقره، پایتخت ترکیه گرد هم آمدند و برای بررسی اوضاع جاری افغانستان رایزنی کردند.
آنچه که از نشست سه روزهی انقره خبرساز شده است، یکی توافق بر تشکیل «شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان» و حمایت از جنگ علیه طالبان در پنجشیر و بغلان است.
گرچند مورد دومی به صورت رسمی از سوی مقامات ارشد نشست انقره تایید نشده است اما یکی از اعضای این نشست بدون افشای هویتش به صدای آمریکا تایید کرده که رهبران احزاب و سیاسیون دعوت شده به این نشست از جنگ علیه طالبان حمایت کرده است.
اعضای نشست انقره در پایان این نشست هفت ساعته قطعنامهای منتشر کردهاند و در آن از طالبان خواسته شده که بیشتر از این افغانستان را مغاک ویرانی نکشانند و برای حل مشکلات راه مذاکره را در پیش گیرند.
در این قطعنامه تاکید شده که «شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان» با تکیه به اصول مذاکره در تلاش است حکومت فراگیر شکل بگیرد اما اگر تلاش آنان بینتیجه بماند، روی گزینهی دوم که جنگ و مقابلهی نظامی با طالبان باشد، غور خواهد کرد.
ذبیحالله مجاهد با اشاره به قطعنامهی نشست انقره گفته است که آنان (طالبان) «راه تفاهم را باز گذاشته، راه تفاهم انشاالله موثر است و یک کمیسیونی هم در این اواخر آغاز به کار میکند که با سیاسیون و کسانی که از افغانستان بیرون شدهاند، در تماس باشیم.»
کمیسیونی دیگر نیز تحت نام «تماس با شخصیتهای افغان» از سوی طالبان فعال است که پیشتر انس حقانی، یکی از اعضای این کمیسون ادعا کرده بود که نزدیک به ۵۰ چهرهی سیاسی از جمله وزیران حکومت پیشین به افغانستان برگشته است.
اما کارشناسان امور سیاسی میگویند که طالبان فقط در صورتی میتوانند که با چهرههای مطرح سیاسی وارد تعامل شوند که انعطافپذیری از خود نشان دهند.
اسدالله زائری، کارشناس سیاسی به رسانهها گفته است که طالبان برای اینکه بتوانند در مجرای مذاکره به حل مشکلاتشان بپردازند باید ابتدا، موضع عقلانیتر و منطقیتری برگزینند.
اما کارشناسان با توجه به عملکرد طالبان در نزدیک به نُه ماه گذشته میگویند که آنان (طالبان) تقریبا هر تعهدی که داده بودند را زیر پا کردند و این برای شروع مذاکره مأیوس کننده است.
طالبان در نُه ماه گذشته دختران را از درسخواندن محروم کردند. محدودیتهای زیادی از اجباری شدن حجاب، منع گشتوگذار زنان از جمله مسائلی است که میتواند روی شروع مذاکره سایه بیندازد.
طالبان با وجود تعهدات خود در زمینه احترام حقوق بشر، زنان از آزادیهای اجتماعی و اشتغالیشان محروم کردند و با وجود تعهد طالبان مبنی بر عفو عمومی، نظامیان پیشین و خبرنگاران بازداشت و شکنجه و به قتل رسیدند.
به نظر کارشناسان، تمام این مسائل که مربوط به نُه ماه عملکرد طالبان میشود، شروع مذاکره به اعضای نشست انقره و طالبان را غیر ممکن میکند.