جشن باستانی نوروز که یکی از رسم‌های کهن افغانستان است، امسال اما تحت محدودیت‌هایی که طالبان بر تجلیل از این روز وضع کردند به گونه‌ی رسمی برگزار نشد.

تجلیل از سال‌نو ۱۴۰۱ خورشیدی که می‌بایست با رخصتی عمومی از سوی نهادهای دولتی همراه می‌شد، اما طالبان بزرگداشت رسمی از این روز منع کردند.

در بیست سال گذشته این جشن باستانی هم از سوی دولت و هم از سوی مردم به خوبی تجلیل می‌شد.

امسال با فرا رسیدن سال نو خورشیدی، طالبان اعلام کردند که از نوروز تجلیل نمی‌کنند و نوروز را یک رسم «مجوسی» عنوان کردند.

با آن هم، سخنگوی طالبان روز گذشته اعلام کرد که مانع برگزاری جشن نوروز از سوی مردم نمی‌شود. اما گزارش‌ها نشان می‌دهد که طالبان در بعضی نقاط افغانستان مانع تجلیل از جشن نوروز شده‌اند.

منابع از بلخ می‌گویند که طالبان مانع ورود زنان به روضه‌ی علی، خلیفه چهارم اسلام در بلخ شده اند.

بلخ که مرکز و مهد نوروز خوانده می‌شود، در سال‌های گذشته میزبان مهمانان زیادی بود و بلخ در روزهای نوروز چراغانی و شلوغ تصویر می‌شد، امسال اما هنوز مراسم برافراشتن علم‌ (جهنده) هم برگزار نشده است.

گزارش‌ها از کابل نیز نشان می‌دهد که کارته سخی و سایر تفریح‌گاه‌ها خالی جشن و سرور است و حضور مردم نیز برای تجلیل از نوروز امسال کم‌رنگ است.

همزمان با فرارسیدن نوروز، برخی شخصيت‌های سیاسی و فرهنگی و دیپلمات‌های بین‌المللی در پیام‌های جداگانه این جشن باستانی را تبریک گفته‌اند.

آنتونیو گوتریش، سرمنشی سازمان ملل در یک پیام ویدئویی ضمن تبریک گفتن سال‌نو خورشیدی گفته است که «بیش از ۳۰۰ میلیون انسان از نسل‌های متفاوت با این جشن باستانی به هم گره می‌خورند.»

او افزوده است که نوروز یادآور داشته‌های مشترک و احساس مشترک است که بازتاب دهنده آشتی، حسن همجواری، ارزش‌های صلح، کرامت و حقوق بشر است.