
نهاد حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان یا «نی» با ابراز نگرانی دربارهی وضعیت خبرنگاران و رسانهها، گفته است که پس از تسلط طالبان، دهها رسانه مسدود شده و تعداد زیادی از خبرنگاران بیکار شدهاند.
این نهاد روز دوشنبه، بیستوهفتم جدی در اعلامیهای، گفته است که بستهشدن رسانهها و بیکار شدن خبرنگاران، صدمهی بزرگی بر پیکر آزادی بیان، دسترسی به اطلاعات و فعالیت رسانهای در کشور محسوب میشود.
نی افزوده است که شرایط موجود و مصونیت جانی خبرنگاران و رسانهها نیز مایهی نگرانی است. این نهاد به آتشسوزی و نابودشدن رادیو رابعهی بلخی در ولایت بلخ و ضرب و شتم ذکی قیس در کابل اشاره کرده است.
نی اضافه کرده است که ذکی قیس یک تن از خبرنگاران در کابل شبهنگام در مقابل محل سکونتاش توسط افراد ناشناس که خود را مأموران حکومتی معرفی کردهاند، لت و کوب شده و به شدت از ناحیه سر زخم برداشته است.
نهاد حمایت کنندهی رسانههای آزاد افغانستان در ادامه از وضعیت موجود در برابر خبرنگاران و رسانهها و همچنین وضعیت دسترسی به اطلاعات و آزادی بیان در کشور ابزار نگرانی کرده و این عوامل را ابزاری برای محدود ساختن فعالیت رسانههای آزاد در افغانستان دانسته است.
این نهاد از طالبان خواسته است که در راستای تامین امنیت رسانهها و به ویژه در مورد قضیهی لت و کوب ذکی قیس و نابودشدن رادیوی رابعهی بلخی، اقدام کنند و عاملان آن را شناسایی و به پنجه قانون بسپارند.
پس از تسلط طالبان نزدیک به نیمی از رسانههای آزاد افغانستان تعطیل شده و شمار زیادی از خبرنگاران کشور را ترک کردهاند.
اواخر ماه گذشته سازمان گزارشگران بدون مرز و انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان با نشر گزارشی گفتند که رویکار آمدن طالبان چشمانداز رسانهها را تغییر داده است و از ۵۴۳ رسانهی فعال قبل از سقوط این کشور بهدست طالبان، تنها ۳۱۲ رسانه در اوایل ماه قوس فعال بودهاند.
طبق آمار این گزارش، از زمان تسلط طالبان بر افغانستان در تاریخ ۲۴ اسد تا اوایل ماه قوس، ۲۳۱ رسانه از فعالیت باز مانده و متوقف شدهاند.
همچنین سازمان گزارشگران بدون مرز و انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان گفتهاند که در این مدت ششهزار و ۴۰۰ خبرنگار و کارمند رسانهای شغلشان را از دست دادهاند.
این سازمانها تأکید کردهاند که در میان این افراد، خبرنگاران زن بیشترین آسیب را دیدهاند.
براساس دادههای گردآوریشده توسط سازمان گزارشگران بدون مرز و انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان، از هر پنج خبرنگار و کارمند رسانهای زن، چهار نفرشان بیکار شدهاند.
براساس این دادهها، در مجموع ۸۴ درصد خبرنگاران و کارمند رسانهای زن کارشان را از دستدادهاند.