
همزمان با پيشرویهای سريع طالبان در كشور و تصرف ولسوالیهای زياد توسط اين گروه در اين چند ماه اخير، گزارشهايی از ناپديد شدن و يا كشته شدن صدها غیرنظامی در مناطق تحت تصرف اين گروه به نشر رسيده است. از اين ميان تنها در منطقه اسپینبولدک ولايت قندهار اخباری مبنی بر كشته شدن 130 غیرنظامی و در منطقه مالستان ولايت غزنیو گزارشها از كشته شدن حدود پنجاه تن غیرنظامی توسط طالبان بعد از تسلط اين گروه بر اين ولسوالیها به نشر رسيده است. تعداد دقيق قربانيان تا هنوز مشخص نيست. طالبان با قطع كردن خدمات مخابراتی در مالستان غزنی، عملا دسترسی مردم محل به تلفون همراه را ناممكن كرده و منطقه را در سكوت مطلق خبری قرار داده است.
اما باوجوداین، گزارشهای موثقی از قتلعام غیرنظامیان توسط اين گروه در شبكههای اجتماعی و به نقل از شاهدان عينی به نشر رسيده است.
در منطقه اسپینبولدک، دو فرزند جوان فدا محمد افغان، يكی از نمايندگان شورای ولايتی قندهار ، به نامهای محمود خان و شيرمحمدخان نیمهشب عرفه توسط افراد نقاب پوش از خانههايشان بيرون كشيده و روز بعد اجساد آنها از كنار جادهای در منطقه يافت شده است. به گفته آقای افغان مردان مسلح با صورتهای پوشيده دست به اين آدمربايی و قتل زدهاند. اين عضو شورای ولايتی قندهار در گفتگو با يكی از رسانههای داخلی از ربودن 380 تن غیرنظامی در مناطق تحت تصرف طالبان سخن گفته كه جنازه تعدادی از آنها يافت شده است. طالبان اما اين گزارشها را رد كرده و فقط قتل دو تن را به علت اختلافات شخصی تائید ميكنند.
وضعيت در مالستان هم نگرانکننده است. طالبان در بدو ورود خود، در منطقه مندهدرخت اين ولسوالی هشت تن از غيرنظاميان را بدون هيچ دليلی به رگبار بستهاند. كشته شدن مدير و خدمتکار يك مكتب پسرانه در قريه پشی مالستان و همچنین كشته شدن حداقل پنجتن غیرنظامی ديگر در روستاي شيرداغ مالستان هم تائید شده است.
چند روز پيش طالبان دو فرد ملكی -پدری همراه با پسر نوجوانش- را در قريه پشی مالستان كشتند. اين افراد از کسانیاند كه کشته شدن آنها توسط منابع موثق تائید شده است. به گفتة برخی از ساكنان مالستان، چند روز پيش طالبان چند تن از اعضای يك خانواده را به خاطر امتناع از سپردن موترشان به افراد اين گروه، به رگبار بسته و موترشان را با خود بردهاند.
در كنار اين كشتارها، گزارشهای زيادی از ناپديد شدن و يا كشته شدن افراد غیرنظامی ديگر در مالستان به نشر رسيده است. به علت قطع بودن خدمات موبايل در اين ولسوالی، تعداد اين قربانيان مشخص نيست و برخی از ساكنان اين ولسوالی، تعداد افراد کشتهشده را حدود شصت تن گزارش کردهاند كه تا هنوز نمیتوان اين آمار را تائید يا رد كرد. پخش اين گزارشها باعث ايجاد ترس و وحشت زيادی بين مردم شده و تصوير تاريكی از مناطق تحت كنترل طالبان در اذهان مردم نقش بسته است.
طالبان تا هنوز در مورد خبرهای پخششده از مالستان واكنشی نشان نداده است.
قسمت ناراحتكننده ماجرا اينجا است كه تا هنوز هيچ ارگان و نهاد غیردولتی در اين قسمت ورود نكرده است و ابعاد قضيه از طرف نهادهای بيطرف رسيدگی نشده است. دليل اين تعلل هم معلوم نيست و اينكه آيا طالبان به اين مؤسسات اجازه بررسی و ثبت اين قضايا را خواهد داد و يا خير، با ترديدهايی همراه است.
اين جنايتها در حالی در منطقه اتفاق ميافتد كه سخنگويان و نمايندگان طالبان در اين روزها با مصاحبه با رسانههاي خارجي درصدد القای اين نكته به جهانيان است كه گروه طالبان بهعنوان یکطرف منازعه افغانستان به تمام قوانين جنگی پايبند بوده و به حقوق اساسي شهروندان كشور احترام دارد. در چند روز گذشته، خيرالله خيرخواه يكی از رهبران طالبان در گفتگو با شبكه پرس تيوی ايران و سخنگوی اين گروه در مصاحبه با خبرگزاری روسی بر رعايت حقوق اقليتها و مصونیت غيرنظاميان تأکید کردهاند. اما اين گفتههای طالبان و رفتار افراد اين گروه در مناطق تحت تصرفشان حداقل تا اينجای كار کاملاً مغايرت داشته و گويا رهبران اين گروه عمداً چشم خود را بر جنايت سربازان خود بستهاند.
اكنون با آشكار شدن بخشی از اتفاقاتی كه در مناطق تحت تصرف طالبان ميگذرد، نگرانیها از تشديد اين خشونتورزيهای بیدلیل و استمرار آزار و اذيت غیرنظامیان در مناطقی كه به تصرف طالبان درآمدهاند، هرروز بيشتر ميشود. هماکنون صدها خانواده از مناطق تحت تصرف طالبان در مالستان غزنی آواره شده و جاغوری و كابل اسكان دادهشدهاند. آوارگان جنگهای اخير مالستان در مساجد قريههای ولسوالی جاغوری جابجا شدهاند. بخش ناراحتکننده قضيه اينجا است كه خود ولسوالی جاغوری از دو هفته به اینطرف تحت حملات پیدرپی و سنگين طالبان قرار داشته و جنگهای شديدی بر سر تصرف اين ولسوالی از سوی طالبان راهاندازی شده است. تاکنون تلاش اين گروه برای ورود به جاغوری از سوي نيروهای مدافع به شكست انجاميده است.
در حال حاضر اين نگرانی وجود دارد كه در صورت فشار حملات طالبان و عدم اكمال درست نيروهای موجود از سوی دولت، طالبان موفق به نفوذ به جاغوری شده و سربازان اين گروه به صورت عقدهمندانه، بدون هیچگونه واهمهای دست به كشتار مردم و غارت اموال آنها بزند. تا اينجاي كار، بر خلاف شعارهای طالبان، اين گروه تغييری نكرده و مثل دهههای قبل هيچ اعتنايی به حقوق اوليه انسانی مردم ندارند.
انتظار میرود كه حكومت مركزی با واكنش به اين رويدادهای خونين و اتخاذ ديپلماسی فعال، جهانيان را ازآنچه در كشور بر غیرنظامیان ميگذرد، آگاه سازند. درصورتیکه گروه طالبان نسبت به عملكرد افراد خود مسئولیتپذیر نبوده و همچنان چشم بر اعمال سربازان خود ببندد، مذاکرات با اين گروه و تأکید جامعه جهانی برای ادامه مذاكرات بیمعنی بوده و به جامعه جهانی به نحوی متهم با همراهی با اين گروه در خلق وحشت و جنايت در ميان مردم است.
در صورتی كه اكنون جلوی اين جنايت گرفته نشود، سربازان طالبان پس از اين با خيال راحتتر به كشتار ادامه خواهند داد. حالا كه مذاكرات جريان دارد، بايد اين مسايل طرح شده و حداقل جهانيان آگاه باشند كه در حال مذاكراه و به رسميت شناختن چه گروهی در افغانستان اند.