نشست وین در مورد وضعیت کنونی افغانستان، راهکارها و چالش‌ها با حضور ۳۱ چهره‌ی سیاسی مخالف طالبان در نمایندگی دایمی افغانستان در ویانا پایتخت اتریش به تاریخ ۱۵ سپتامبر سال روان میلادی برگزار خواهد شد.

پس از گذشت یک‌سال، طالبان در داخل افغانستان تشکیلاتی به گفته‌ی خودشان ساختارمند ساخته‌اند و کابینه‌ای که می‌گویند همه‌شمول است. اما تشکیلاتی نیز در موازات تلاش‌های طالبان و اغلب در جهت مخالف آن در خارج از کشور از سوی چهره‌های نظامی و سیاسی اساس‌گذاری شده که به نوعی ادامه فعالیت‌های احزاب در بیرون از افغانستان با رویکرد انتقادی نسبت به طرز حکومت‌داری طالبان است. این تشکیلات نشست‌هایی نیز داشته‌اند؛ اما نشست ویانا با حضور دست‌کم ۳۱ چهره‌ی سیاسی و اکادمی افغانستان که لیست اسامی آنان در اختیار خامه پرس قرار گرفته، به تاریخ ۱۵ سپتامبر سال روان میلادی در دفتر نمایندگی افغانستان در ویانا، پایتخت اتریش برگزار خواهد شد

در اعلامیه‌ای که از سوی سفارت افغانستان در اتریش منتشر شده، با ارزیابی یک‌سال از حاکمیت طالبان آمده است که تغییری در ایدیولوژی و رفتار طالبان به وجود نیامده و ارزش‌هایی که در طول دو دهه گذشته به دست آمده بود با حضور طالبان در آستانه نابودی کامل قرار گرفته است.

اعضای اشتراک کننده در نشست ویانا:

۱-احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت
۲-داکتر رنگین دادفر اسپنتا، وزیر امور خارجه در زمان حامد کرزی
۳-رحمت ‌الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان
۴-فوزیه کوفی، فعال حقوق زنان و عضو پیشین مجلس نمایندگان
۵-شکریه بارکزی، عضو پیشین مجلس نمایندگان
۶-سید سعادت منصور نادری، وزیر پیشین دولت در امور صلح
۷-میرویس بلخی، وزیر پیشین وزارت معارف
۸-عالیه یلماز، کمیشنر پیشین اصلاحات اداری و استاد دانشگاه
۹-شاه گل رضایی، عضو پیشین مجلس نمایندگان
۱۰- خلیل مجاهد
۱۱- افضلی –
۱۲-عبدالستار حسینی، عضو پیشین مجلس نمایندگان
۱۳-سید طیب جواد، سفیر پیشین افغانستان در بریتانیا و آمریکا
۱۴-هارون نجفی زاده، روزنامه‌نگار
۱۵-رسول فاریابی، عضو پیشین مجلس نمایندگان
۱۶معصومه خاوری، وزیر پیشین وزارت مخابرات و تکنالوژی
۱۷-فضل‌احمد معنوی، وزیر پیشین عدلیه
۱۸- نظیف شهرانی، پژوهشگر و ستاد دانشگاه
۱۹- نور رحمن اخلاقی، وزیر پیشین وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان
۲۰-پیربخش گردیوال، عضو پیشین مجلس نمایندگان
۲۱-جاوید لودین، سفیر پیشین افغانستان در کانادا
۲۲-امیر محمد خاکسار، عضو پیشین مجلس نمایندگان
۲۳-زلا زدران
۲۴-طاهای صادق، نماینده پیشین مردم هرات در مجلس نمایندگان
۲۵-مصدق فقیری، عضو شورای رهبری جمعیت اسلامی افغانستان
۲۶-داکتر حسین یاسا، روزنامه‌نگار
۲۷-عبدالکریم خدام، والی پیشین سمنگان
۲۸-بشیر احمد انصاری، پژوهشگر
۲۹-داود شاه صبا، وزیر پیشین وزارت معادن و پطرولیم افغانستان
۳۰- داود مرادیان
۳۱. زلمی رسول، نامزد پیشین ریاست‌جمهوری افغانستان

این چهره‌های سیاسی خطاب به طالبان گفته‌اند که صلح واقعی با ایجاد دولت مشروع و مورد قبول مردم افغانستان و جامعه جهانی میسر می‌شود. آنان واقعیت امروز افغانستان را در شکنجه، قتل، خشونت، ارعاب و سرکوب رسانه‌ها، کوچ اجباری و صدور فرمان‌های سخت‌گیرانه خلاصه کرده‌اند که حاکمیت طالبان آنرا برای مردم افغانستان به ارمغان آورده است.

به گفته‌ی آنان، طالبان تمایلی به مبارزه با تروریسم ندارد و مرگ ایمن الظواهری، رهبر شبکه القاعده در قلب کابل را نشانه‌ای از رابطه‌ی تنگ طالبان با القاعده عنوان کرده‌اند.

چهره‌های سیاسی افغانستان که شامل فعالان حقوق زن، نمایندگان پیشین ولایت‌های مختلف در مجلس نمایندگان، روزنامه‌نگاران و پژوهشگران می‌شود بعد از یک سال حاکمیت طالبان در دفتر نمایندگی افغانستان در سازمان ملل در حالی گردهم می‌آیند که عملکرد یک سال حاکمیت طالبان، فراگیر شدن بحران بشری، فروپاشی نظام اقتصادی، فرار نیروی متخصص و تحصیل‌یافته‌گان، محرومیت بخش عظیمی از دختران از آموزش، توقف فعالیت نیمی از رسانه‌ها، بروز تنش‌های قومی و تشدید فعالیت گروه‌های تروریستی را به همراه داشته است.